MARILENA PREDA SÂNC - BUT IT GOT TOO COLD

April 2 – May 24, 2015
Curator: Liviana Dan

upper floor

basement

Marilena Preda Sânc are un sistem propriu de cercetare a abstracţiei vizuale. În apărarea unui modernism unde natura furnizează substanţa externă şi idea contextul, MPS demonstrează că arta abstractă, în special cea geometrică, rămîne radicală.

Demonstraţia are un fel de diversiune logică: sînt lucrarile bune pentru ca sînt radicale ori sînt radicale pentru ca sînt bune. MPS lucrează cu un repertoriu de forme elementare şi cu un set de reguli activate în cîmpul vizual. Desenele au o libertate controlată. Minimalismul este supus unei metodologii aditive.

Elementele sînt dificil de izolat. Sînt calităţiile care izolează o linie de poezie de o linie de proză. Doar emoţia / ca stare de spirit / explică cît de interesant poate fi un triunghi, o sfera, un pătrat...Domeniul creativ ramîne memoria asemenea unui depozit de imagini.

Rigoarea spartană şi regulile geometrice sînt favorabile unei imagini netede. Culorile stralucitoare se transformă în alb opac şi emoţia devine rece, expusă vîntului. O abstracţie devastată de iarnă. Imaginea clară este produsă prin trecerea substantei naturii în natura memoriei.

Desenul devine obiect fizic. Culorile aduc intimitate şi sînt de tipul: umbra rece, argintiu evaziv, roz-cenuşiu cald...Undeva în apropiere MPS introduce un element al timpului. Un pariu luxos cu experimentul. "O stare mentală, o senzaţie, un sunet se transformă în culoare.

Culoarea devine linie. Linia modelează structuri narative / spaţii / abstracţii cu suflet. Eu nu percep rigoarea abstractă ca pe o rigoare ci ca pe un metalimbaj simbolic la care în anumite momente am acces."

'art is art beyond art now'

MPS