IGOR BOŠNJAK - ACCUMULATED HISTORY

June 3 – August 2, 2015

upper floor

basement

Accumulated History este prima expoziţie personală a artistului Igor Bošnjak în România. Ea cuprinde lucrări recente şi în premieră trilogia "It is not the literal past that rules us, it is image of the past", o lucrare realizată în ultimii trei ani, care cuprinde operele video "Hotel Balkan", "Everything You Thought Was Wrong" şi "Future Cavern".

Alte lucrări prezentate în expoziţie vor fi "Self-management", "Yugoslavian Space Program" şi "Contemporary Cemeteries". Preocupările artistului gravitează în jurul unei culturi a reamintirii fostei Iugoslavii, cu evoluţia şi importanţa ei pentru generaţiile viitoare. Lucrarea "Hotel Balkan" a fost filmată în bunker-ul anti-nuclear a lui Tito, fostul preşedinte al Iugoslaviei. Ea prezintă o imagine din trecut care poate părea mai futuristă decât imagini plauzibile dintr-un viitor imaginat.

Chiar şi filmele science fiction par uneori nu atât o călătorie în viitor cât o explorare a unui trecut necunoscut. Cu alte cuvinte suntem confruntaţi nu atât cu o situaţie inimaginabilă, ci cu variante ale trecutului care nu au devenit realitate. Igor Bošnjak prezintă în lucrarea "Hotel Balkan" un viitor al trecutului care nu a reuşit să devină niciodată prezent, deşi acest trecut există de fapt.