FLORIAMA CÂNDEA - METABASIS

June 3 – August 2, 2015
Curator: Ana Lemnaru

upper floor

basement

"Atât corpul, cât și părțile sale sunt într-o continuă stare de disoluție și hrănire, astfel se supun inevitabilunor schimbări permanente." Theologus Autodidactus - Ibn Al-Nafis Prin aluzii la illustraţiile științifice METABASIS examinează discret conexiunea multilaterală dintre segmentare și recombinare. Lucrările Floriamei Cândea înfățişează hibrizi stranii, care preiau trăsături provenite din regnul botanic şi cel animal.

Aceste corpuri misterioase, ce par a fi fragmentate, creează incertudine în ceea ce privește intergritatea, originea și constituția lor ca organisme vii. METABASIS expune o serie de procese artistice care interoghează granițele dintre pictură şi fotografie precum și raportul dintre imagine și suporturile ei. Prin intervenţii pre- și post-producție, manipulări fotografice care reprezintă frunze, rădăcini, viscere, carne și fructe fuzionează în organe neobișnuite. Imaginile lor sunt transferate pe pelicule de kombucha sau revelate pe pânze.

Pe suprafața pictată, impresii fotografice care au fost prelucrate se suprapun peste texturi rafinate, produse prin adăugarea şi ştergerea repetată a straturilor de culoare. Membrana din kombucha este decupată în forme asemănătoare unor piei de animale care se desfăşoară pe hârtie sau casete luminoase. Cu timpul va oxida şi se va înnegri. Noile serii de obiecte şi picturi ale Floriamei evocă o lume biologică paralelă, o natură alternativă în care formele naturale sunt realcătuite din fragmente și în care frumusețea ascunde în subteran moarte.