ŞTEFANIA BECHEANU - ÉCOUTE, LISTEN, ASCULTĂ

Septembre 17 – Decembre 5, 2015
Curator: Nathalie Filser

upper floor

basement

Ştefania Becheanu este pictoriţă, ea pictează peisaje sonore.

Lucrările ei nu mai sunt facute din pânză întinsă pe un şasiu: ele au devenit invizibile şi invadează imaterial spaţiul expoziţional .

Tehnica ei este picturală, culorile sonore se suprapun, straturile acustice sunt sculptate, gestualitatea artistică şi seminală ale pictoriţei persistă, însă un software înlocuieşte pensula. Materia sa este vie şi vibrantă: sunete brute captate în oraşe şi în natură, în viaţa sa cotidiană sau în călătorii.

Ştefania Becheanu lucrează materia, creează o dramaturgie, o pictură sonoră pe care o prezintă ascultării vizitatorilor. Peisajul sonor este expus în tehnica de multidifuzare, sunetul spaţializat invadează spaţiul, înfăşurând vizitatorul-ascultător.

Poziţionarea lucrărilor invită la rătăcire, la căutarea sunetelor, la percepţia spaţiului şi la resimţirea vibraţiilor, care se agaţă de ureche, ating pielea, produc amintiri auditive, solicită simţurile şi generează o imagine.

Sunetele trec de la o intimitate la alta, de la artistă la auditor. Există atâtea peisaje sonore câţi ascultători există.