TANIA MOURAUD - OTNOT

May 19 - July 31, 2016
Curator: Elodie Stroecken

upper floor

basement

Personalitate inconturnabilă a scenei artistice din Franța, Tania Mouraud va avea pentru prima dată o expoziție personală în România. Organizată in tot spațiul galeriei EASTWARDS PROSPECTUS, expoziția va include lucrări realizate începând cu anii 2000, lucrări ce graviteaza in jurul fotografiei, a artei video, a sunetului si a artei digitale.

Seria cea mai recentă, intitulată Balafres (răni deschise) ne introduce în inima sit-urilor deschise de extracție a lignitului din Germania, simboluri ale schizofreniei unei societăți care idealizează tranziția energetică si energiile regenerabile, în timp ce jumătate din producția de electricitate provine din combustia unor materii prime extrem de poluante, si pentru a realiza acest lucru produce o distrugere totală a peisajului și a oricărei forme de viață care îl ocupă. Publicul va descoperi în premieră cea mai recentă lucrare video intitulată Pandemonium, într-un parcurs subteran punctat de lucrări digitale, care prin puterea mesajului lor animă conceptul expoziției.

Tania Mouraud va fi prezentă și în spațiul public, fidelă spiritului în care și-a dezvoltat proiectele începând cu anii 70. Artista va realiza o intervenție urbană în București, Piteşti, Bacău, Iaşi, Sibiu, Cluj, Buzău și Roman, orașul în care s-a născut tatăl ei. Lucrarea ei va avea ca obiectiv repetarea sistematică a versului lui Benjamin Fondane (B. Fundoianu) « CRIERTOUJOURSJUSQUALAFINDUMONDE ». Exact ca o confidență adresată tuturor celor care își vor deturna atenția pe stradă pentru a descifra aceste cuvinte aproape ilizibile, care vor fi reproduse pe numeroase panouri stradale.

Operele recente ale Taniei Mouraud denotă o conștientizare a mediului înconjurător, insistând pe raportul de forțe care se stabilește între Om și Natură în societatea contemporană. Prin trimiterea directă la Istorie, artista face referire la nebunia unui proces de distrugere dus la extrem: mijloacele materiale colosale și grija purtată de indivizi pentru dominarea mediului înconjurător duc în final la o autodistrugere programată. Titlul expoziției este împrumutat din celebrul De Rerum Natura "On the nature of things" al lui Lucrețiu, ca o parabolă a mizelor contemporane legate de salvarea speciei umane.